Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни. Той е по склона на връх Шиша Пангма в Хималаите. Това написа във "Фейсбук" съпругата му Радослава Ненова.

"Със сигурност е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма (8027 метра) , защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него", пише Ненова в поста си в социалната мрежа.

По думите ѝ спасителна акция в момента не е възможна. "Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре", надява се Радослава.

Малко по-късно от МВнР съобщиха, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност в Хималаите на територията на Тибетски автономен район, КНР

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

Отсъствието му е забелязано от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Алпинистът Дойчин Василев: Няма как Боян Петров да е допуснал грешка от неопитност

Алпинистът Дойчин Василев: Няма как Боян Петров да е допуснал грешка от неопитност

В планината винаги съществува риск според алпиниста

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

Организаторът на експедицията на Боян Петров - Деян Петков, заяви пред общественото радио, че Петров е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите. В неделя са открити палатката и спалният му чувал, но лошото време е попречило на екипа да продължи издирването.

Боян Петров тръгна към десетия си осемхилядник

Боян Петров тръгна към десетия си осемхилядник

Дхаулагири е седмият по височина връх в света

Предполага се, че българинът се е върнал до някой от по-ниските лагери, а това, че е намерена палатката му не е притеснително, смята Деян Петков:

"Той носи само една палатка, защото на първи и втори лагер има други палатки. Това е обичайна практика в алпинизма. Човек влиза в чужди палатки, когато са свободни. По принцип Боян е бърз и той предпочита да не се връща понякога до базов лагер. Друг път също се е случвало по седмица да го няма в базов лагер. По-рисково е някой да те бави, някой да се грижи за някого, образно казано. Той си има свое темпо. Досега Боян винаги е вземал добри решения. Надяваме се и този път да е така", каза Деян Петков - организатор на експедицията на алпиниста Боян Петров.

По информация на БНР, които се позовават на "Газета дело Спорт" унгарският алпинист Давид Клайн, който бил в експедицията на Боян Петров, съобщил на Радослава за изчезването на Боян.

"Макар че ситуацията е много обезпокояваща, не си правим крайни изводи", написа Давид Клайн. "Имало е и други случаи (като с Меснер и Нанга Парбат), в които алпинисти се връщат в базата със значително закъснение, тъй като той е поел по друг път. Не трябва да се изключва този вариант", добавил той.

"Газета дело спорт" припомнят, че 45-годишният Петров е диабетик и в миналото е имал сериозни трудности заради заболяването си, както при изкачването на Анапурна (8091 м), така и на К2 (8611 м). Там е бил спасен след намесата на други алпинисти.

На 10 април 2018 г. Боян Петров отпътува за Тибет. Целта му бе да изкачи първо Шиша Пангма. Той определи експедицията като най-амбициозната си досега. В плановете му за тази година са три върха над 8000 метра, включително Еверест, както и два седемхилядника в Киргизия.

До момента Петров има изкачени 10 от общо 14-те най-високи върхове на планетата, без изкуствен кислород и без помощта на шерпи.

За последен път връх Шиша Пангма е атакуван от българи през пролетта на 1999 година, когато Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на височина 8013 метра.

Припомняме, през юли 2017-та алпинистът изкачи върха Гашербрум-2, висок 8 035 метра. Той беше неговият 9-и осемхилядник.

В периода от 2009 до 2017 година Петров покори девет осемхилядника - Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Нанга Парбат (8126) и Гашербрум-2 (8035).

Алпинистът цели да стане първият българин, покорил всичките 14 върха над 8 000 метра в света. До заветната цел остават само още четири осемхилядника, между които и най-високият връх в света - връх Еверест.

Боян Петров покори поредния осемхилядник

Боян Петров покори поредния осемхилядник

Седмият по височина връх на планетата Даулагири е десети връх за алпиниста