Не можем дори да помислим, че Боян Петров е допуснал грешка от неопитност. Това заяви пред "Фокус" алпинистът Дойчин Василев относно информацията, че Боян Петров е в неизвестност от 3 май.

По думите на алпиниста при изкачването на връх Шиша Пангма в Хималаите няма особени трудности. "Има един класически маршрут, който съществува от 1960 г., когато е било първото изкачване. По него масово са се изкачвали алпинисти през годините - аз направих такъв успешен опит през 1999 г.", обясни Василев.

В неизвестност е алпинистът Боян Петров
Обновена

В неизвестност е алпинистът Боян Петров

Опитал се е да качи връх Шиша Пангма в Хималаите

Според алпиниста при добро време, добра климатизация и подготовка изкачването на връх Шиша Пангма не е проблемно. Върхът бил от "малките" осемхилядници.

Въпреки това при лоша метеорологична обстановка, буря, снеговалеж и други върхът ставал опасен.

Василев уточни още, че при изкачването на върха могат да възникнат проблеми във върховата част, тъй като там нямало удобни подходи към връхната точка. Там алпинистите трябвало да се катерят или по скали, или по снежни полета, които са лавиноопасни.

"Обикновено върхът се изкачва от групи - алпинистите си помагат и така се гарантира една добра сигурност, но за сам човек е много трудно и рискът е голям. При самостоятелните изкачвания, както Боян прави при повечето от върховете, вече е въпрос на опит и на преценка", коментира още Дойчин Василев.

Боян Петров тръгна към десетия си осемхилядник

Боян Петров тръгна към десетия си осемхилядник

Дхаулагири е седмият по височина връх в света

По думите му Боян Петров има достатъчно опит от предишните си експедиции на осемхилядници, така че сценарият, че е допуснал грешка по неопитност, бил немислим.

"Въпросът е доколко е преценил на място за границата на риска, който предприема, а риск в планината винаги има", допълни Василев.