На 17 май Общинският съвет в Пловдив ще обсъди предложението за забрана на облекло, което покрива лицето, в това число бурки и никаби.

Предложението е внесено за разглеждане от представителят на Патриотичния фронт Александър Сиди.

Да не си заравяме главите в пясъка, тъй като Пловдив е само на 15 километра от Пазарджик и може да се очаква бурките и никабите да прескочат и насам, аргументира своето предложение Сиди в ефира на Нова телевизия. Според него то е напълно превантивно, но се налага и поради факта, който припомни: В Пловдив е най-голямото циганско гето на Балканите.

Не е нужно да ходим след проблема, а да го предотвратим”, заяви Александър Сиди. Вече са проведени предварителни разговори с представители и от другите партии, представени в местния парламент, и предложението на Патриотичния фронт се посреща с подкрепа.

По думите му затова и предлаганите санкции – парични глоби е адекватно, тъй като удря именно в плащането, а в Пазарджик, както е убеден общинският съветник, бурки и никаби се носят срещу заплащане.

Предложението са размера на санкцията при първо нарушение е 500 лв.

Жители на „Столипиново” отрекоха в квартала да има жени, които да носят бурки и никаби. Това не е характерно за исляма тук, въпреки че няколко местни жители заявиха, че жените им носят забрадки. Една жена обаче категорично заяви, че не би сложила бурка дори и срещу „чувал с пари”.

Като цяло предложението за забрана на бурките и никабите се посреща с безразличие, тъй като на практика не засяга гражданите на Столипиново. Никой обаче не пожела да коментира твърденията, че се носят бурки срещу заплащане.