Много от шофьорите у нас трябва да сменят талоните на автомобилите си, ако искат да платят по-нисък данък за тях, предаде БНТ. Причината е, че отстъпка от налога се прави на база екологичната оценка на колата. Тя обаче често не е вписана в талона.

От полицията уверяват, че липсата на екологична оценка в талона не подлежи на санкции, а от екооценката в талоните зависи само размерът на данъка и подмяна се налага само ако съответната община го изисква.

От Съюза на българските автомобилисти посочват, че за да подменят шофьорите талоните на автомобилите си, ще трябва най-напред да докажат екологичната норма. За целта ще им се наложи да отидат във фирмата вносител на съответния автомобил. След като си извадят удостоверение, указващо екологичната норма на колата, трябва да отидат в КАТ за регистрация и да сменят регистрационните талони.

Според Института за пътна безопасност има и по-лесен начин - още при покупката цялата информация за автомобилите е налична в документите, с които те са внасяни в България. По този начин може да се получи отстъпка в данъка и без смяна на талона.

Смяната на талона струва 20 лева. Заплаща се и ваденето на удостоверение от вносителя на колата. Шофьорите сами трябва да преценят дали ще им излезе по-изгодно да плащат данък без отстъпка, да вадят нови документи или пък да опитат в общината с документа от покупката на колата.