Собственикът на емблематичната сграда на ул. "Сан Стефано" в София, позната с името "Къщата с ягодите", Валентин Златев е готов на банкова гаранция, с която да се ангажира, че няма да променя нищо по паметника, съобщи bTV.

"Категорично няма нищо вярно в спекулациите в публичното пространство, че сградата ще бъде "обезобразена", за да се превърне в офис сграда или търговски център. Твърдото ми намерение е "Къщата с ягодите" да запази автентичния си вид", казва Валентин Златев в съобщение до медиите.

През последните дни стана ясно, че емблематичната сграда на ул. "Сан Стефано" в София ще бъде реставрирана. Макар никъде да не е публикуван реалният проект за промените по сградата, в общественото пространство се появиха спекулации, че тя ще бъде обезобразена или напълно съборена.

"Искам категорично да заявя моето твърдо желание да реконструирам и възстановя сградата в автентичния й вид без никакви изменения в хоризонтално и вертикално отношение и никакви промени в оформлението на фасадите", пише още в съобщението.

"Винаги съм искал единствено да възстановя този прекрасен паметник в оригиналния му вид, за да може имотът още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда", допълва Златев.

Еволюция на новобогаташа

Еволюция на новобогаташа

Тъгата по Къщата с ягодите е реквием за безвъзвратно унищожената от диктатурата на пролетариата красота и духовност. Искаме да пазим такива къщи, защото все още не сме способни да построим същите