Журналистът Валери Запрянов, изпълняващият длъжността директор на "Музикална къща БНР" Теодосий Спасов, директорът на дирекция "Международно сътрудничество" Албена Миланова и юристът Димитър Димитров са в новия Управителен съвет на БНР, съобщиха от общественото радио.

Новите членове на съвета ще встъпят в длъжност след подписване на договори за управление.

С три гласа "за" и двама "въздържал се" членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) утвърдиха предложения от генералния директор на Българското национално радио Милен Митев Управителен съвет на радиото. Гласуването бе на четвъртото поред заседание на медийния регулатор.

Според Закона за радиото и телевизията за приемане на състава на Управителния съвет са необходими 4 гласа. Ако на три поредни заседания на СЕМ не бъде постигнато това мнозинство, тогава може да се приеме решение с обикновено мнозинство от три гласа.

"Въздържал се" гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева, които обясниха, че за тях са неприемливи кандидатурите съответно на Валери Запрянов и на Димитър Димитров.

"Решение, от което националното радио имаше нужда", каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. 

Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на БНР

Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на БНР

Причината е предаването на Петър Волгин

По думите му УС е органът, който взима най-важните стратегически решения за управлението на Радиото. По отношение на обвиненията - това, което чувам, са едни твърдения не много конкретни, за които към момента аз нямам никакви доказателства, каза Митев

Той определи новите членове като едни доказани професионалисти, с богат опит и с доказани професионални качества, които имат желанието да работят за развитието на Българското национално радио".