Тази вечер преминахме към зимно часово време. 

В 4.00 часа тази нощ преминахме от лятно към зимно часово време и трябваше да върнем часовниците си с един час назад. Зимното часово време ще бъде в сила до последната неделя на месец март 2018 година, когато ще трябва отново да преместим стрелките на часовниците си, но този път с един час напред.

анкета

Как ви се отразява смяната на времето?

Виж резултати

Не я усещам 22.5%

До няколко дни се сменям и аз 13.2%

Един месец съм като болен 18.6%

Тази смяна е добре, пролетта е ужас 12.3%

Дразни ме принципно 33.4%

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 година, а в Европа - от 1916 година. От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март.

Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време. Някои държави желаят да преустановят ежегодишната промяна. 

На 27 откомври, петък, стана ясно, че Европейската комисия е уважила за разглеждане предложението за отмяна на лятното часово време в държавите членки.
"Директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката. Оценяваме постъпилите предложения и ще съобщим заключението си, когато сме готови", уточни говорител на комисията.

В Брюксел умуват за отмяна на лятното часово време

В Брюксел умуват за отмяна на лятното часово време

По предложение на Финландия

В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан.

Същевременно от зимното часово време се отказаха Беларус и Турция, а миналата година подобни намерения обяви Унгария.