На тържествена церемония във Военна академия "Г. С. Раковски" осветиха паметника на Васил Левски. Официален гост на събитието беше президентът Румен Радев.

В словото си Радев посочи, че тези дни отбелязваме 180 години от рождението на Левски. "Днес портретът на Дякона виси във всяко училище, във всяка институция. Името му носят селища, улици и булеварди, клубове и награди. Левски е месията на националната революция, неин проповедник, вдъхновител и организатор, но Левски е и явление над временно. Той не е застинал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците", заяви Радев.

"Левски смущава и вдъхновява. Тази година почитаме Апостола с много събития. Едно от най-похвалните е издигането на този паметник и то точно тук във Военната академия, която обучава и възпитава пазителите на отечеството. Думата отечество днес почти не произнасяме, защото някои наричат България - тази страна. Други твърдят, че няма такава държава. Когато преди 180 години се ражда Апостолът, тази държава действително не съществува, но отечеството е в сърцата на Левски и такива като него. Тези хора със своята саможертва връщат това отечество на нас, а то оцелява до днес, благодарение на своите бранители. Те са пазили спомена за Левски дълбоко в сърцата си", каза още Радев.

Президентът благодари на хората от Инициативния комитет, на всички общественици, които имат отношение към идеята за издигането на този паметник. "Нека този паметник е знак за идните поколения, че там, където има българщина и родолюбие, Левски продължава да живее", каза още той и апелира да не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости.

Сред гостите на събитието бяха заместник-председателят на НС Явор Нотев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът Валери Симеонов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Константин Попов, председателят на Инициативния комитет за издигането на паметника ген. Михо Михов и други.

Паметникът бе официално открит на 26 ноември 2016 г.