Британските власти обявиха нова ограничителна мярка - задължителен отрицателен тест за коронавирус, за влизащите граждани, включително от България, от 11 януари, съобщават от МВнР.

Към момента няма официална информация за какъв вид тест - ПСР или антигенен, става дума.

В Англия всички, пристигащи от рискови страни, сред които е и България, с въздушен, железопътен или морски транспорт, ще трябва да представят на превозвача преди отпътуването си и документ за отрицателен тест, извършен в рамките на 72 часа, се посочва на официалния правителствен сайт www.gov.uk. При липса на отрицателен тест превозвачите ще отказват достъп до транспортното средство.

Остава изискването за задължителна 10-дневна карантина, както и за представяне при пристигането на попълнен електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат карантината. На пътници с нередовни документи ще бъде налагана глоба до 500 лири.

Посочено е, че мярката за Англия влиза в сила от следващата седмица, като към момента не е конкретизирана точната дата.

Задължителен отрицателен тест за коронавирус ще изисква и Шотландия, като според информация, публикувана на сайта на шотландското правителство, мярката ще влезе в сила възможно най-скоро.

По информация на българското посолство в Лондон също така се очаква до началото на следващата седмица мярката за задължителен тест за Ковид-19 да обхване цялата територия на Обединеното кралство, като в момента се водят преговори с администрациите на Уелс и на Северна Ирландия.

В Англия изключения от мярката ще се правят за пристигащите от Ирландия, както и за превозвачи, за деца под 11-годишна възраст и за пътуващи от страни, в които не е възможно да бъде проведен тест преди пътуването. Остава в сила възможността за намаляване на карантината - с тест за своя сметка, направен на 5-ия ден от напускане на страната, която е определена като рискова.

Повече информация за изискването за отрицателен тест за коронавирус при влизане в Англия и Шотландия може да бъде намерена тук:

https://www.gov.uk/government/news/mandatory-covid-19-testing-introduced-to-bolster-border-measures

https://www.gov.scot/news/pre-departure-coronavirus-testing/

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.