България е въвела система за ефективен контрол на замърсяването на морската среда от корабоплаването - VTOPIS (Vessel Traffic Oil Pollution Information System).
Системата ще бъде представена утре от 13:00 часа в сградата на Морска администрация в гр. Варна.

Страната ни е първата в Черноморския регион, която е въвела в действие такава система.

Тя е уникална не само в Черноморския регион, но и в европейски мащаб. Резултатите от нейното прилагане ще бъдат представени от България пред Европейската агенция по безопасност на корабоплаването (EMSA) и ще бъдат направени предложения за прилагането на натрупания опит в рамките на Европейската система за контрол на корабоплаването.

Номинирането на България от Черноморската комисия да изгради пилотния проект VTOPIS e резултат от наличието на съвремена система за контрол и управление на корабния трафик (VTMIS), въведена в експлоатация през 2004 г.

Като държава-членка на ЕС, България е задължена до края на 2008 г. да предоставя информация за корабоплаването в европейската информационна система SafeSeaNet. Успешното завършване на VTOPIS е един от елементите от изпълнението на тези ангажименти.

VTOPIS представлява комплекс от шест подсистеми, изпълняващи следните функции:

  • обработка на информацията по сдаване на отпадъци от корабите в пристанищата във Варна и Бургас
  • обработка и контрол на изпълнението на издадените разрешения за операции, представляващи опасност за околната среда (бункероване, прехвърляне на товари, дебаластиране и др.)
  • обработка на получените сигнали за замърсяване и изобразяване на статистика върху електронна карта
  • наблюдение на корабния трафик в реално време
  • проиграване на събития от архива на системата при необходимост от разследване на случаи, свързани със замърсяване на морската среда и издирване на извършител
  • моделиране на движението на нефтени петна, по данни от хидро-метеорологичните сензори на системата за следене на трафика.