Въвежда се виртуален ПОС терминал, с който туристически и търговски обекти ще могат да заплатят музикалния лиценз още при сключване на нов електронен договор, както и при текущи плащания. Това съобщават от Музикаутор.

Целта е изсветляването на сектора и постигане на справедливи авторски възнаграждения при ползване на музиката. По данни на Музикаутор по-малко от 30% от обектите на територията на страната притежават музикален лиценз, в това число хотели, ресторанти, заведения, търговски обекти, фитнес центрове, игрални зали, спортни обекти и т.н.

Лицензът дава право на ползване на целия световен музикален репертоар, независимо от източника - радио, телевизия, онлайн платформи и сайтове, механични носители и други.

Освен виртуален ПОС терминал, собствениците на туристически и търговски обекти вече трета година се възползват от възможността за електронно подписване на лицензионни договори, както и могат да изчислят предварително стойността на лиценза и да изпратят заявки за сключване на договори едновременно и до двете организации.

Музикаутор отчете ръст с 40% на събраните авторски възнаграждения за 2023 г.

Музикаутор отчете ръст с 40% на събраните авторски възнаграждения за 2023 г.

Те са в размер на 2 341 989 лв.