Организацията на автори и композитори "Музикаутор" постигна рекорден ръст на събраните авторски възнаграждения от сектора на търговията и туризма. През 2023 година те са в размер на 2 341 989 лв., а ръстът спрямо предходната година е 41%.

По-добрите резултати се дължат на комплексния подход при лицензирането на туристически и търговски обекти, в това число на улеснените процедури и възможността за електронно подписване на договори. Заедно с това собствениците на такива обекти могат да се възползват от отстъпки - браншови, за населено място, за обем, а до 28 февруари целогодишните обекти получават и 10% отстъпка за авансово плащане.

През изминалата година "Музикаутор" реализира широка информационна и маркетингова кампания с подкрепата на Национален фонд "Култура". Нейната цел бе да повиши информираността сред собствениците на търговски и туристически обекти за задълженията им да спазват Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Усилията на "Музикаутор" са насочени към подобряване на заплащането на авторския труд на композитори, автори на текстове и представляващите ги музикални издатели, като това е един от основните инструменти за подкрепа и развитие на музикалния бизнес и на културата като цяло.

Музикаутор: 70% от общините организират събития в нарушение на Закона за авторското право

Музикаутор: 70% от общините организират събития в нарушение на Закона за авторското право

Организацията иска в местните бюджети да се предвидят пари за музикален лиценз