Сдружението на автори и композитори "Музикаутор" изразява в своя позиция подкрепа към предвидения за 6 декември протест под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще" с искания за по-добро заплащане на труда и увеличаване на бюджета за култура за 2024 г.

Според "Музикаутор" при подходящи условия културните и творчески индустрии могат да са сред генераторите на икономическото развитие. От организацията изтъкват, че през последните десетилетия културата в България е хронично недофинансирана, което създава все по-голямо напрежение сред професионалистите в сектора и води до ценностна криза в обществото.

От "Музикаутор" посочват, че също работят в тази посока, като през последната седмица са пратили писмо до всички общини в страната, до кметовете и общинските съвети, както и до Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Сметната палата и министрите на културата и на финансите. В него организацията посочва, че към момента е сключила по-малко от 70 споразумения с общини. Според "Музикаутор" това на практика означава, че повече от 70% от всички общини работят в нарушение на на Закона за авторското право и сродните му права, когато организират събития или когато отпускат публични средства за тяхното финансиране. "Местната власт допуска огромна част от събитията да се провеждат без изискуемия "музикален лиценз", се казва в писмото, подписано от изпълнителния директор на "Музикаутор" Иван Димитров. Той заявява, че нарушаването на закона е категорично недопустимо, особено когато става въпрос за орган на властта, който оперира със средствата на данъкоплатците.

Музикаутор напомня да се плащат авторски права за музиката на концертите за Нова година

Музикаутор напомня да се плащат авторски права за музиката на концертите за Нова година

И на коледните базари

В писмото организацията настоява общините да включат средства за изплащане на авторски възнаграждения за музиката като част от бюджетите си за 2024 г., с което да обезпечат спазването на Закона за авторското право и сродните му права при организираните от тях събития. От "Музикаутор" смятат, че отключването на механизмите на авторското право, освен че ще бъде законосъобразно и в интерес на обществото, ще създаде много по-голямо чувство за справедливост и признание за труда сред професионалистите в културния сектор.