При организирането на коледни базари и новогодишни концерти трябва да се уреждат авторските права за музиката, напомня организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права "Музикаутор".

"С наближаването на най-вълшебното време от годината в страната се предвиждат множество културно-музикални мероприятия, които да зарадват жителите и гостите на всяко населено място", посочват от организацията, като изтъкват, че при използване на музика за публични събития, дори с безплатен достъп, организаторите трябва да лицензират музиката, която се използва в мероприятията, съгласно Закона за авторското право и сродните му права.

"Уреждането на авторските права за музиката е задължително условие за провеждането на концерти, било то ако се организират на площада или в хотелските комплекси и ресторанти", коментира изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров. По думите му законовата разпоредба обхваща и музикалното озвучаване на коледните базари. "В последните години базарите се превърнаха в символ на коледния дух, а съществена част от него е атмосферата, която създава музиката", отбелязва Димитров. Според него точно затова е редно да се заплаща и за труда на авторите, чиято музика е съществена част от успеха на тези събития и носи добавена стойност на търговците.

80% от общините не плащат авторски права за музиката по време на събития

80% от общините не плащат авторски права за музиката по време на събития

Размерът на обществените средства, инвестирани за събития с музикално съдържание, възлиза на 30 млн. лева

По закон отговорност за уреждането на авторските права за музиката носят и лицата, които стопанисват и отдават под наем обектите, в които се провеждат концерти и други прояви с музика на живо. Те трябва да изискват от организаторите на събитията договори за предварително уредени авторски права, а при липсата на такива те носят солидарна отговорност.

Законът за авторското право и сродните му права обхваща всички произведения от тяхното създаване до 70 години от смъртта на техния автор. В тази връзка от "Музикаутор" напомнят също, че под защита са множество обработки и произведения на фолклорна основа, които погрешно се приемат за народно творчество. "Такъв беше случаят с Дунавското хоро на Дико Илиев, въпреки че правата му не са погасени и се ползват с пълната закрила на закона", заявява Иван Димитров.

България е сред последните места по събираемост на премии за ползване на музика

България е сред последните места по събираемост на премии за ползване на музика

Представители на CISAC и Музикаутор се срещнаха със заместник-министъра на културата и председателя на НС