В статистиката на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) България заема 17-то място от общо 20 държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по размер на събраните авторски възнаграждения за използване на музика спрямо БВП през 2021 година.

Това стана ясно по време на среща между регионалният директор на CISAC за Европа Митко Чаталбашев, изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров и заместник-министъра на културата Виктор Стоянов, съобщават от Музикаутор. Срещата се е състояла в Министерство на културата. 

Там са обсъдени проблемите при прилагането на Закона за авторското право и сродните му закони по отношение колективното управление на авторските права в България.

"CISAC следи отблизо ситуацията с авторските права в България заедно със своите членове - организацията на автори и композитори Музикаутор, и организацията на авторите в аудиовизията Филмаутор", каза Чаталбашев. "Ето защо ние заявяваме готовността си да окажем всяко съдействие, което е необходимо на България, за да бъде повишена защитата на авторските права", обяви още той.

Патриотична музика, но без уредени права очаква Музикаутор на пилона "Рожен"

Патриотична музика, но без уредени права очаква Музикаутор на пилона "Рожен"

Нарушаването на законите е несъвместимо с понятието патриотизъм

Заместник-министър Стоянов потвърди подкрепата за дейността на дружествата и ангажираността на Министерство на културата за решаване на съществуващите проблеми. "Надявам се с общи усилия и в името на авторите и творческите индустрии да синхронизираме правната рамка по отношение на защитата на авторските права в България", каза той.

Иван Димитров отбеляза, че Музикаутор продължава да взаимодейства с всички партньори за подкрепа на творците и културните процеси в България.

Делегация на CISAC и Музикаутор проведе среща и с председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Там отново са обсъдени предните въпроси, както и инициативите за засилването на законите по авторските права в България.

Военните оркестри и гвардията ще трябва да си платят авторски права за изпълненията

Военните оркестри и гвардията ще трябва да си платят авторски права за изпълненията

Музикаутор очаква авторските права за музиката да бъдат уредени и от всички публични администрации