Според организацията на композитори и автори Музикаутор военните структури трябва да искат предварително разрешение и да заплатят авторски възнаграждения за използваната музика в рамките на своите мероприятия, в голяма част от които участват военните духови оркестри.

В отговор на това министърът на отбраната Димитър Стоянов посочва, че част от военните структури в страната не под прякото му подчинение, но все пак е редно да уредят авторските права за използваната музика, както и да се изпълнят изискванията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Това означава, че военните и гвардейски оркестри трябва да получат индивидуално разрешение от всеки автор поотделно или от регистрирана организация за управление на права. Същото важи и за местата, в които се провеждат мероприятия с музика, тъй като те носят солидарна отговорност с организаторите им.

От своя страна дейността на Музикаутор е да издава разрешения за използване на съответната музика, след което да събира възнагражденията и да ги разпределя към правоносителите - композитори, автори на текст и музикални издатели.

Организацията очаква авторските права за музиката да бъдат уредени не само от военните структури, но и от всички публични администрации, в т.ч. и от общините, за организираните от тях събития. Единствено по този начин властта може да покаже, че спазва върховенството на закона, посочват още от Музикаутор. 

Музикаутор възмутени, че коледните базари в България са без музикален лиценз

Музикаутор възмутени, че коледните базари в България са без музикален лиценз

Организацията изпрати сигнал до Министерство на културата