Нито един от коледните базари, открити в София и в другите градове в страната, не са сключили договори за уреждане на авторските права за музиката и не са заплатили възнаграждения за авторите.

По този повод организацията на композитори и автори Музикаутор днес изпрати сигнал до Министерство на културата, с който иска да бъдат проверени и при установени нарушения да бъдат съставени актове на организаторите на "Немски Коледен Базар София" и "Коледен Базар Капана". Заедно с това Музикаутор информира и Столична община, че на нейна територия се организират събития в нарушение на закона. Според Музикаутор това трябва да бъде ясен сигнал за всички, които организират коледни базари без надлежния музикален лиценз.

Данните на Музикаутор сочат, че това е масов проблем и ако миналата година все пак някои от организаторите са уреждали правата за музиката, то тази година нито един организатор на коледен базар в България не е изпълнил законовото си задължение. В същото време музиката има основна роля, носейки коледно настроение за посетителите и оборот на всички търговци, които предлагат продукти и услуги в рамките на коледните базари.

На Немския коледен базар в София - само със зелен сертификат

На Немския коледен базар в София - само със зелен сертификат

Носенето на маски обаче няма да е задължително

За разлика от България, в Германия е практически невъзможно да се организира подобно мероприятие, ако не са уредени правата за музиката. Ето защо Музикаутор пусна нарочен сигнал и към Посолството на Федерална република Германия, като го информира за ситуацията с "Немски Коледен Базар София". В него Музикаутор посочва, че цени ролята на немския пазар като форма на културен обмен, но ако тя е ценност, то следва да бъде отчетена и ценността на интелектуалната собственост, която е в основата на нейния просперитет.

Според организацията на композитори и автори е крайно време този проблем да бъде решен, поради което ще търси законодателни мерки, които да поставят по-сериозни рамки за организаторите на събития и да предотвратят порочните практики за в бъдеще.