Проблемът с качеството на атмосферния въздух в района на полигон „Змейово" в Стара Загора е силно преекспониран. Около това мнение се обединиха представители на Министерство на околната среда и водите и Министерство на отбраната.

Само няколко дни преди местния референдум в Стара Загора относно закриването на полигона, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на околната среда Юлиян Попов, представители на Агенция по околната среда и Института по отбраната дадоха съвместен брифинг по въпроса.

Те обясниха, че качеството на атмосферния въздух в района на полигона и в самия град се следи чрез националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, като в района на полигона действат две автоматични станции - едната е в с. Ръжена, а другата - в с. Остра Могила. В самия град е разположена станция „Зелен клин".

Директорът на дирекция по околната среда и водите Таня Григорова представи сравнителен доклад относно стойностите на основните замърсители - ФПЧ (Фини прахови частици), NО2 и SO2 , измерени от тези  станции, и стойностите в автоматични станции в София, Пловдив и Перник на същите показатели. Данните показват, че в Стара Загора и региона на полигона нормата на ФЧП на средно денонощна норма е преминала допустимите стойности в много редки случаи - например в края на 2011 година.

За сравнение в станциите „Баня Старинна" в Пловдив, „Хиподрума" в София и „Шахтьор" в Перник  стойностите на ФЧП са неизменно с много над допустимите стойности. При средногодишна норма стойностите от станциите в и около Стара Загора на средногодишна норма изобщо не са преминавали допустимите границите, а в останалите три града данните са изцяло над нормата.

„В дълг сме към обществото, не от гледна точка на качеството на информацията, а що се отнася до активността в нейното изнасяне", посочи министърът на екологията и водите. Според него е необходима по-интензивна кампания на препоръки към различните институции и най-вече отнасящи се до местната власт.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че въпросът има две страни - формална и морална. От формална гледна точка полигонът е категорично нужен за българската армия и освен това съществуването му е законово уредено. От морална гледна точка, ако в министерството са имали каквито и да е било съмнения, че полигонът е замърсител моментално са щели да бъдат предприети съответните действия.

„Около Стара Загора служат 4 000 военнослужещи, които са там заедно със своите семейства, и ние имаме сериозен ангажимент към тях", изтъкна Тагарев. Той подчерта, че няма никакви факти, че Змейово замърсява региона.

Министърът на отбраната заподозря частни интереси зад главната идея за закриването на полигона  и обясни, че целта им е на негово място да се изградят туристически обекти.

Директорът на дирекция „Опазване чистотата на въздуха" към МОСВ Иван Ангелов уточни, че не желае да бъде адвокат на Министерство на отбраната. Все пак той изтъкна: „Ако имаше нещо, щяхме да ги информираме". По негови думи провеждането на референдума е най-малкото преждевременно.

На първо място е необходимо да се посочат всички източници на вредни емисии и количеството на вредни вещества.

Според него основната тежест трябва да падне върху общините, а не върху екоминистерството.

Полковник Стоян Балабанов от Института по отбрана изнесе доклад относно екологичните сертификати, с които разполага полигонът и съвременната и модерна техника, която в реално време изнася информация, достъпна за всеки гражданин с интернет. По думите му няма никакво съмнение и в прозрачността на дейността на полигона, като действията, извършвани на площадките, могат да бъдат постоянно наблюдавани чрез видеокамери.

Балабанов беше категоричен, че на полигона не се извършват утилизации или унищожаване на излишни боеприпаси.

Основният проблем за замърсяването на въздуха около полигона според участниците в пресконференцията по всяка вероятност е транспортът и битовото отопление.

Стара Загора е може би единственият град, който не разполага с централно парно отопление, изтъкнаха още те.