"В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра, в него е залогът и на нашата надежда. Върху свидетелството за него е основана Църквата, която вече две хилядолетия, непоклатима от бурите на този свят, преподава на човечеството вечните и спасителни истини на Божественото Откровение, като "през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20), "по цял свят и... на всички твари" (Марк 16:15) светло благовести за настъпилото наше освобождение от древните окови на греха. Благовести и свидетелства за Живота, който е победил смъртта и тлението. Благовести и проповядва за Царството Божие, което чрез славната победа на възкръсналия от мъртвите наш Господ и Спасител Иисус Христос отново бе щедро отворено за всички.

Това каза в словото си Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Великден. 

По традиция, много християни се събраха в кадралния храм "Св. Алесандър Невски", за да присъстват на Пасхално богослужение за Възкресение Христово. То започна малко преди 24 часа. В 23:45 часа бе донесен с литийно шествие и Благодатният огън. Припомняме, че той бе донесен от Йерусалим от делегация по-рано днес и в момента се съхранява в Синодния параклис. 

В 24 часа Патриархът възвести Възкресение Христово. 

Посрещнахме Благодатния огън

Посрещнахме Благодатния огън

Ще бъде разнесен из цяла България, за първи път и предаден на Македония от БПЦ

"В светлото утро на славната Христова победа над смъртта отечески поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта поради Спасовото Възкресение всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства, като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Иисус Христос, донесе в нашия свят със Своето божествено въчовечаване, които благовести на света със Своето учение и които утвърди чрез извършеното на Кръста наше изкупление и спасение.

Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!, каза още Негово Светейшество.