Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха, която започна тази вечер в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на Велика събота, съобщава БТА.

На богослужението присъстваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов - началник на отдела "Протокол" в Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Патриаршеската катедрала бе изпълнена с вярващи, както и площадът около нея. Дойдоха и много семейства със своите деца.

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение - пасхалното послание на Патриаршията

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение - пасхалното послание на Патриаршията

Възкресяването на човешката природа

Припомняме, че православната църква отбеляза ден по-рано Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Снимка 663708

Източник: БГНЕС

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Благодатният огън се спусна в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим

Благодатният огън се спусна в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим

Благодатният огън ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове преди да започна празничното пасхално богослужение в храм-паметник "Александър Невски".

Пасхалното послание към българския народ, и у нас, и извън Родната, е отправено от наместник-председателя на Светия синов и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол Врачански митрополит Григорий и останалите членове на Светия синод, тъй като посрещаме Великден без патриарх след смъртта на Неофит през март месец.

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха).

Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение - човека, когото Той сътвори по Своя свят образ и когото предназначи да достигне и до богоуподобяването. Безбройни са Божиите дарове за нас, но най-голям и най-щедър измежду тях е дарът на Възкресението. Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение.

Възкресяването на човешката природа в нейната първосъздадена чистота, красота и цялостност, което Единородният Божи Син и Син Човешки извърши, Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение. Тази прославена човешка природа Той възнесе на Небесата и така проправи пътя към Царството на светлината и живота за всички онези, които са Негови, които чуват гласа Му и следват посочения от Него път, се казва в посланието.

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Причината са продължаващите бойни действия в Израел

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим.

Той пристигна тази вечер в Русе от Румъния.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим.

За богослуженията за Великден в София сега бе използван Благодатният огън, който беше донесен миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим. От синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил" беше донесен с тържествено шествие за началото на литургията в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Снимка 663707

Източник: БГНЕС

Величието на Пасха може да бъде осъзнато само с непреходните думи "Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта победи и на тия, които бяха в гробовете, живот дари". Празник е и в неговата необятност са скрити раждането на Царството на благодатта и епохата на спасението.

Това се казва в Пасхалното послание на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан - говорител на Св. Синод на БПЦ-БП. 

Днес ни облива Божията обич, доброто навеки тържествува, защото "Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира: смъртта няма вече власт над Него..."/ Рим.6:9/.

Пасха е венецът на вярата, надеждата и любовта, ликуване от истинната победа над тъмнината, злобата и безнадеждността, тържество на свободата ни от властта на отчаянието. Величествен ден на изстрадана обич сияе пред нас. Спасителят, Богочовекът Иисус Христос, понесъл кръста от греховете на човешкия род, с разпятието Си завършва светлото Божие домостроителство, дарувайки сили за духовна борба против "поднебесните духове на злобата" /Еф.6:12/. Изкупителният подвиг на Спасителя ражда Новия Завет на Бога с човека, ново учение за братство и мир, за истинност и доброта.

Снимка 663709

Източник: Старозагорска митрополия

" Мир вам!", казва Възкръсналият Господ на учениците си и колко нужда има сега светът да чуе и се вслуша в думите Му. Себичността и себелюбието в суетата на съвремието затулва духовността, отдалечава ни едни от други. Очите на сърцата ни понасят омраза и тя пуща корени в душата. С нея преставаме да виждаме себе си и човека до нас, и болката му. Огънят на войните и в момента, в тези светли дни, не само отнема човешки животи и помита плодове на съзидателен труд, но променя и нравствените упори на милиони човеци по света.

Възкръсналият тихо докосва всяко добро и вярващо сърце, благодатта Му и днес в празничния ден, както преди две хиляди години окриля със светлите думи "Радвайте се" /Мат. 28:9/. Възторг и изобилна духовна спасителна светлина излъчва Празникът на празниците. Чрез него отново сме "чеда Божии" /Йоан 1:12/ и се изпълни всичко онова, което пророците бяха предсказали за Иисуса Христа, се казва още в посланието.

Христос воскресе, скъпи сънародници! Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното разбирателство и толерантността в нашето общество. На Великден нека си пожелаем и вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот на нашето съвремие, които да водят към духовното пробуждане и единението на целия народ. Да го направим с ясното разбиране и убеденост, че това е дълг и отговорност към България и към живота и съдбата на следващите поколения.

Това пожела във "Фейсбук" президентът Румен Радев.