Тотална забрана на "кожодерската" индустрия в България. Това искане отправи председателят на Българския вегански съюз Никола Донев на пресконференция.

Донев допълни, че предстои техен протест на 31 август пред земеделското министерство. В подкрепа на техните искания са организирани протести и пред българските посолства във Виена, Лондон и Рим.

Суровоядството и веганството са опасни, предупреждават експерти

Суровоядството и веганството са опасни, предупреждават експерти

При по-продължителното им прилагане

Повод за пресконференцията е скандалната според тях поправка на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на Наредба 2 от 2009 г. По думите на Донев, тази поправка ще включи инвазивен вид, каквато е американската норка, в позволените за отглеждане животни. От сдружението смятат това за екокатастрофа и го приемат като заплаха за хората, заради случаи с избягали американски норки в Северна Гърция, които са нахапали деца.

Животновъдната индустрия е най-отговорна за замърсяването на планетата, смята Донев.

Владислав Иванов от сдружението сподели, че в днешно време не е нужно да убиваме животните, за да оцеляваме. Иванов заяви, че 60% от болестите са свързани с консумирането на месо, яйца и мляко.

"Трябва да спрем да делим животните на домашни любимци и на храна", настоя Иванов.

Емил Димов, който е културист, сподели, че е веган от 2 години и след свое проучване е установил, че веганството дава атлетичност и здраве.

Никола Донев сподели, че сред техните бъдещи планове са изграждане на сграда на сдружението, веган квартал, веган селище и създаване на политическа партия. Дейността на съюза е главно да информира обществото за правата на животните, карнизма и екологичните вреди, причинени от животновъдната индустрия.