Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута "Ком-Емине" със собствени сили вече е 3 дни, 9 часа и 1 минута. Борислав Йорданов премина 600-километровия маршрут с колело. Стартът на неговия "Велоносен поход" беше в 9:00 ч. на 1-ви август от връх Ком, а финиша на нос Емине в 18:01 ч. на 4-ти август. Борислав Йорданов е на 31 г. и представлява клуб "Велораптор".

Рекордът беше поставен по време на т.нар. "Велоносен поход", чиято цел не е само спортното постижение, но и повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Според Борислав и екипа на похода, "Ком-Емине" - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

Допълнително доказателство за важността на тази отсечка са различни пешеходни опити, които стартираха почти едновременно с този на Борислав.

Много хора подкрепиха Борислав, включвайки се в части от трасето.

След най-тежките участъци от маршрута Борислав беше на път да се откаже заради травми на краката. Въпреки това, 2-3 часа преди изгрева на 3-ти август, той успя да тръгне отново.

Борислав е спал общо 7-8 часа за целия 81-часов преход. Недоспиването, заедно с тежкия терен, горещината в последните участъци, травмите на краката и умората бяха сред големите предизвикателства на похода.

През 2014 г. Борислав постави рекорд за преминаване на маршрута "Ком-Емине" с велосипед без поддържащ екип. Времето, за което измина 600-те км, без да е планирал рекорд, е точно 5 дни и 4 часа. Така Борислав вече държи не един, а два рекорда по маршрута.