До месец трябва да бъде готова концепцията за въвеждането на вероучението в българското училище.

Това каза председателстващият Светия синод Варненски и великопреславски митрополит Кирил на днешната среща на български интелектуалци и членове на синода.

Темата бе насилието в българските училища и разработването на съвместна концепция за неговото ограничаване.

Митрополит Кирил уточни, че въвеждането на вероучението като учебен предмет в българското училище е един от начините за ограничаването на насилието и за привличането на вниманието на младите хора върху духовните ценности, стоящи в основата на християнството.

Много е важно да разработим по-бързо концепцията, за да може до началото на следващата учебна година вероучението най-после да влезе като предмет в българското училище, уточни председателстващия Светия синод.

На срещата в синода дойдоха Любомир Левчев, Иван Гранитски, Хайгашот Агасян и Ценко Минкин.

Иван Гранитски изрази задоволство, че българските интелектуалци имат възможността да работят със Светия синод, да разработят съвместни мерки по решаването на този толкова актуален проблем - насилието в българските училища.

Тук той уточни, че трябва да се върнем към изконните ценности, защото плътта е немощна, а духът животворящ.
Трябва да работим за възстановяването на църковно-историческите старини, призова Гранитски и уточни, че става дума за Къпиновския манастир.

Много е важно да бъдем единни във възстановяването на изконните български традиции, подчерта Гранитски.

Радваме се, че се стигна до обединяването на усилията на българските интелектуалци и църквата за намирането на начин да бъде ограничено насилието в българските училища.
Това каза след приключването на срещата митрополит Кирил.

Той уточни, че няма време за губене и протакане както за въвеждането на вероучението като учебен предмет в българското училище, така и за предприемане на действия за ограничаването на насилието, разпространено в последно време сред българските младежи.

Митрополит Кирил допълни, че вече е изработена концепция как да стане това.
Тя ще бъде представена за обсъждане на районните просветни инспекторати в съответните църковни епархии.

Смятам, че тази концепция трябва бъде концепция на Българската православна църква, която да обедини усилията на духовенството, миряните и всички православни християни, заяви Кирил и подчерта, че за ограничаването на насилието в българските училища те няма да се противопоставят, защото насилието поражда насилие.

Председателстващият Светия синод уточни, че е необходимо разгръщане на широка просветна дейност сред българските младежи.
Децата трябва да научат в чие име са кръстени и чия вяра изповядват, подчерта той.

Митрополит Кирил акцентира на факта, че просветата помага на едно общество да се издигне духовно.
Когато няма такава просвета или тя е минимална, тогава се появяват съответните деформации, защото когато човек познава същността на своята вяра, той може да я оцени, заяви още духовникът.
По думите му само чрез православието може да изградим здраво морално общество без насилие.

Иван Гранитски от своя страна уточни, че резултатите от днешната среща ще бъдат отразени в писмо, което ще бъде предадено на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.
Това писмо ще бъде подкрепено от всички присъствали на срещата български интелектуалци, уточни Гранитски.

Искаме да подкрепим Синода по-бързо да бъде решен въпросът за въвеждането на вероучението като предмет в българското училище, защото нашите усилия и намерението на църквата са едни и същи.
Работим за една кауза, подчерта Гранитски.

По думите му срещу насилието може да се излезе не с омраза, а със сърце и разум.
Смятаме на омразата да противопоставим любовта, посочи още той и коментира, че това няма да стане изведнъж, а ще бъде дълъг процес, който ще продължи месеци и години.

В крайна сметка, посочи Иван Гранитски, този процес ще доведе до връщането на младите хора в християнските храмове, защото всеки човек е един храм и ако във вътрешното си аз той носи любовта, няма да се появи омразата и насилието.