"Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура". Това се посочва в позицията на Нова Броудкастинг Груп в отговор на пресконференцията, дадена от техния бивш служител Васил Иванов и шоуменът Слави Трифонов.

Васил Иванов спрян заради кметове и обществени поръчки

Васил Иванов спрян заради кметове и обществени поръчки

Шоуменът Слави Трифонов чака системност при свалените му предавания

На конференцията на Васил Иванов и Слави Трифонов, бившият журналист на Нова обвини Нова телевизия в това, че срещу него се упражнява цензура. Според Иванов на него умишлено не му е позволявано да прави разследвания срещу кметове на населени места във връзка със злоупотреби с обществени поръчки. На пресконференцията журналистът заяви, че никога не е подозирал, че ще му се наложи да провежда разследване срещу собствената си медия.

От своя страна шоуменът Слави Трифонов също обвини bTV в цензура, след като вчера телевизията отново свали негово предаване от ефир и излъчи повторение.

bTV отново свали предаване на Слави Трифонов

bTV отново свали предаване на Слави Трифонов

Той твърди, че е цензура, от телевизията го обвиняват в едностранчивост

Гост в предаването, свалено от bTV, е бил именно Васил Иванов. По време на предаването той е разкрил скандални данни за корупция и цензура. Шоуменът призна, че още преди записа на предаването е получил писма от bTV, в които се се посочва Иванов да не бъде интервюиран. Въпреки това Трифонов не се съобразил с това и записал предвиденото предаване.

Ето и пълния текст на отговора на Нова Броудкастинг Груп без редакторска намеса.

Становище на Нова Броудкастинг Груп след пресконференцията на Васил Иванов и Слави Трифонов

Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници - целия екип на предаването "Разследване" и продуцента и директора на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска - общо 6 души.

Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.

За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината.

Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.

Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики.