Висшият ислямски институт (ВИИ) е напълно легитимно учебно заведение. Това отсякоха от Главно мюфтийство по повод "спекулативни" (според тях) публикации в медиите.

От мюфтийството обясняват, че институтът е открит със заповед от 8 април 1999 г. на основание Закона за изповеданията и решение на Министерски съвет от 1997 г. След това, с друга заповед, е утвърден Правилникът за устройството, дейността и учебните планове на Висшия ислямски институт със седалище София.

Настоящият Закон за вероизповеданията също уреждал правото на регистрираните вероизповедания чрез предложение до Министерския съвет да откриват за своите нужди висши духовни училища.

По подобие на Висшия ислямски институт са учредени и Висше духовно училище „Св. Тривелий“ в София и Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

Висшият ислямски институт се явява основният извор за подготовка на нужните кадри на вярващите в ислямската религия на територията на страната – мюфтии, имами, ваизи, учители по предмета „Религия–ислям“, преподаватели в Коран-курсовете и др. кадри, необходими за обезпечаване на религиозно-просветния живот на мюсюлманите.

От Главно мюфтийство подчертават, че ръководството на Мюсюлманско изповедание у нас полагало особени усилия и внимание и поставяло като свой основен приоритет религиозните кадри да се обучават в страната.

Благодарение на дейността на Висшия ислямски институт през последните 16 години над две трети от мюфтиите и имамите у нас са завършили това висше учебно заведение.

"Главно мюфтийство неведнъж е заявявало своето желание, а именно че ВИИ трябва да получи своята академична акредитация и да действа според Закона за висшето образование в България. В тази насока основната пречка е нежеланието на Столична община да издаде необходимата документация за получаване на виза за проектиране на кампус за учебното заведение (административна процедура, чийто законово установен срок е две седмици, а ние го чакаме от 15 години) и подготовката на хабилитирани преподаватели там", посочват от мюфтийсвото.

Оттам изтъкват, че с оглед на международната обстановка необходимостта от висше учебно заведение, в което да се получава бакалавърска и магистърска степен по ислямска теология, не търпи отлагане.

"Призоваваме властимащите да подходят с необходимата прецизност и отговорност с оглед краткосрочното разрешаване на този казус. В интерес на цялото българско общество е положителният развой на посочения казус", завършват от Главно мюфтийство.