"Просветата и културата ни направиха народ, а българската държава превърнаха в духовна империя." 

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова е поздравила за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Обручище, община Гълъбово. Вицепрезидентът е била официален гост на честването на 160-годишнината от създаването на школото.

По думите ѝ делото на Светите братя Кирил и Методий не само е създало свещените букви и славянската писменост, а е посяло познанието, отстояло е култура и ценности, които българската държава е разпространила към другите славянски народи.

Илияна Йотова изтъкнала, че Кирило-Методиевото дело оцелява благодарение на прозорливостта на тогавашната българска държава, в която учениците на славянските първоучители намират спасение.

"Преди 160 години, във време на робство, в прощъпулника на национално-освободителните борби, в село Обручище будни хора са прозрели, че няма нищо по-ценно от просвещението, без знанието няма как да пребъдат род и родина", подчертала тя.

По думите на Илияна Йотова силна е онази държава, която не затваря училища, а строи нови, която задържа младите хора в родината, където да градят своето и нейното бъдеще.

Вицепрезидентът благодари на учителите за тяхната отдаденост. "Мисията ви е много трудна в днешното технологично и забързано време - не само да давате знания, но да изграждате добри хора, критично мислещи личности", посочи Илияна Йотова.

Според вицепрезидента признанието за учителското дело не се състои само в цифрите. То е в успехите на учениците. "Трябва да върнем на учителя полагащото му се достойно място в обществото. Да възпитаме децата си в уважение към учителя", призова Илияна Йотова.