Тежка техника ще влезне в авариралото метро между "Театрална" и "Хаджи Димитър" след полунощ.

Това стана ясно от коментар на кмета на София Йорданка Фандъкова във "фейсбук" по повод спирането на подземната железница до "Хаджи Димитър".

Фандъкова поясни, че екипи от инженери на "Метрополитен" и строители са започнали демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция "Хаджи Димитър".

"Вчера към 18 ч получихме сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете беше спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се задействат системите за сигурност, които са реагирали веднага", обясни кметът.

Шефът на метрото не се ангажира със срок за ремонта

Шефът на метрото не се ангажира със срок за ремонта

Все още не са ясни причините - най-вероятно Перловската река е наводнила трасето

След демонтажа на релсите, ще започне демонтаж на траверсите и бетона на релсовия път. "В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите", заяви кметът.

По думите ѝ с разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път, допълни Фандъкова.

За да гарантираме пълна безопасност и да не се допусне компрометиране на съоръжението, ще бъдат направени допълнителни сондажи, увери градоначалникът.

Тя потвърди думите на шефа на метрото инж. Стоян Братоев, че преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка.

Новото метро спря между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър"

Новото метро спря между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър"

Технически са причините