Все още не са ясни точно причините за аварията в столичното метро в между станциите спирките "Театрална" и Хаджи Димитър". Вчера вечерта метрото бе спряно в третия си лъч - най-новия, който бе открит едва преди 6 месеца. Изп. директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не се ангажира нито с причина, нито с вид авария, нито със срок на ремонта. Съобщено бе, че причина за спирането е надигане на релсовия път. 

Вчера бил обявил на "прима виста" срокът от една седмица. Ремонтът ще продължи: "колкото е необходимо - толкова".

Проблем с релсовия път затваря метростанция "Хаджи Димитър" за седмица

Проблем с релсовия път затваря метростанция "Хаджи Димитър" за седмица

Пътниците се превозват с автобуси

Братоев не може да каже дали проблемът се крие в проектантска грешка. Трасето се намира в близост Перловската река и най-вероятно от обилната вода от миналата седмица, е довело до допълнително напояване на почвата, обясни Братоев в началото днес на огледа на повредената отсечка.

Ще се наложи демонтаж на релсите, след това на траверсите, както и да се премахне пътният бетон. След това ще трябва да се почисти, като оценката ще дойде на този етап. След това процесът ще започне наново по обратен път - полагане на пътен бетон, траверси и релси. Именно заради това Братоев не отговори дали ремонтирането и пускането на метрото ще стане за седмица.

Той обясни, че метрото не е спряно, а пътниците могат да се възползват от автобусите, които Столична община осигурява, за да покрие трасето.

Ремонтът ще е за сметка на строителя, защото е в сила гаранцията, увери Стоян Братоев. По думите му общината няма да прави никакви разходи.

Столична община съобщи вчера, че след 18 часа временно бе спряно движението на метрото между метростанция "Театрална" и метростанция "Хаджи Димитър"

Осигурени са автобуси, те се движат с маршрут - от спирка "Театър София" на ул. "Професор М.Бичев", по бул. "Данаил Николаев", гара "Подуене", по ул. "Боян Магесник", под жп моста гара Подуене, по ул. "Ал. Екзарх", по ул. "Тодорини кукли", по бул. "Владимир Вазов" до автобусна спирка метростанция "Хаджи Димитър", по ул. "Черковна", надясно по бул."Мадрид" и до спирка "Театър София" на ул. "Проф. М.Бичев".