Вековните букови гори на национален парк „Централен Балкан" ще бъдат включени в  каталозите на ЮНЕСКО, съобщи директорът на парка Генчо Илиев, цитиран от БНР.
Предложението идва от проект на Федералното министерство по околна среда, защита на природата и ядрена безопасност на Германия.

Целта е опазването на уникалните вековни букови гори в цяла Европа. Те са разположени освен в България и в Австрия, Албания, Белгия, Полша, Румъния, Словения, Украйна, Испания, Италия и Хърватска.

Буковите гори в „Централен Балкан" се намират в резерватите "Боатин", „Царичина", „Козя стена", „Стенето", „Соколна", „Пеещи скали", „Стара река", „Джендема" и „Северен Джендем".

Те са разположени върху 260 кв. км и са сред най-обширните естествени букови масиви в Европа. Характерно за тях е, че са изцяло от естествен произход и със съхранен естествен облик. Над три четвърти от тях са на възраст над 100 години, а на отделни места има жизнени гори на възраст над 240 години.

Много от старите естествени гори спадат към категорията на „девствените" гори, което означава, че на практика хората не са се намесвали в тяхното развитие.

Представянето на българските букови гори в каталозите на ЮНЕСКО дава шанс на местните общности да развиват туризма в планината и са автоматична реклама на Балкана и на България. Значението на буковите гори е огромно - те са източник на чист въздух и „пазят" водата и почвата в планината, припомнят специалисти.

Досега под егидата на ЮНЕСКО са поставени столетни букови гори на територията на Словакия, Австрия и Германия.