Влак с парен локомотив ще пътува от София до Враца в Деня на независимостта, съобщиха от БДЖ.

Композицията ще пътува на 22 септември по маршрут гара София Север - Враца - гара София Север.

Към състава на атракционния влак ще бъдат включени четири пътнически седящи вагона и един вагон салонен тип от "Корона експрес", който в миналото е бил предназначен за официалните пътувания на Цар Борис III и неговото семейство. Царският вагон ще бъде отворен за желаещите да го разгледат по време на престоите на влака в гарите Мездра и Враца.

Влакът ще тръгне от гара София Север за Враца в 09:10 ч. сутринта. Маршрутът ѝ включва три по-продължителни престоя в гарите Курило (от 09:24 ч. до 10:14 ч.), Своге (от 10:39 ч. до 11:39 ч.) и Мездра (от 12:52 ч. до 14:07 ч.), където ще има специално организирана програма по посрещането на влака

Особен акцент е 103-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов, в чиято памет ще звучат негови творби. В подготвената програма ще се включат танцови състави от Нови Искър, Своге, Мездра и Враца.

По маршрута си от София-Север до Враца, ретро композицията ще спира още на гара Лакатник ( в 11:58 ч.) и спирка Черепиш (в 12:36 ч.). Влакът ще пристигне във Враца в 14:25 ч. и след два часа престой за разходка в града ще замине обратно за София в 16:30 ч. На връщане ще спира отново в Мездра (в 16:47 ч.), Черепиш (в 17:37 ч.), Лакатник (в 18.07 ч.), Своге (в 18:29 ч.) и Курило (в 18:58 ч.), откъдето избралите планинската разходка ще могат да се върнат обратно със същия влак. В крайна гара София Север композицията с парния локомотив ще пристигне в 19:14 ч.

БДЖ пуска атракционен влак между Горна Оряховица и Трявна за Денят на Съединението

БДЖ пуска атракционен влак между Горна Оряховица и Трявна за Денят на Съединението

Ще има спирки в Трапезица и Велико Търново