Най-накрая имаме решение. Водният режим ще остане, но перничани ще имат по-голяма сигурност. Това дава едно спокойствие, че перничани ще имат вода. Това заяви пред bTV кметът на Перник Станислав Владимиров.

По думите му разчетите показват, че ще се подават минимум 300 л в секунда. Владимиров подчерта, че в рамките на година и половина Перник ще има подменена водна инфраструктура.

Кметът на Перник отбеляза, че стойността на проекта за снабдяване на вода от язовир "Белмекен" до Перник ще е около 25 млн. и трябва да се изпълни до 45 дни.

На въпрос ще имат ли перничани до тогава вода, кметът поясни, че според разчети на ВиК дружеството в рамките на 3 месеца язовир "Студена" може да осигури водоподаването.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София

"Бяха отпуснати 24 милиона лева за подмяна на водопреносната ни мрежа извън големия воден проект, който ще стартира пролетта. В рамките на година и половина Перник ще има подменена подземна ВиК инфраструктура, която ще свали значително загубите, които са в момента в мрежата", обясни кметът на града.

За съжаление обаче снегът във водосборната ни зона не е достатъчен, допълни Владимиров.

По повод спасителния план за Перник общинският съветник от СОС, Прошко Прошков заяви, че това предложение ще бъде прието само при гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши по никакъв начин.

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

Тя е категорична, че без пълни гаранции това предложение няма да се приеме

"Искаме гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши по никакъв начин. На изхода на Мало Бучино преди водопроводът, който ще се построи до Перник, ще има спирателен и измервателен механизъм. По този начин ще знаем точните количества вода, които се пренасочват", обясни Прошков.

От "Софийска вода" ще бъде изисквано да предоставя ежемесечни справки за подадените количества вода и наличието на вода в язовирите.

Прошко Прошков заяви, че няма да се стигне до това водоснабдяването към Община Перник да бъде прекъснато, защото дори и при абсолютна суша, София е осигурена с вода години напред.

Кметът на Перник изтъкна още, че за последните 30 години почти няма подмяна на ВиК инфраструктурата в Перник и това води до голяма загуба на вода. Кметът уточни, че водата за индустрията в осигурена от сондажи.

Владимиров добави, че в тази криза най-бързите решения са идвали от страна на премиера, като поясни, че това не го вкарва в конфликт с неговата партия, която днес внася вот на недоверие срещу правителството на Борисов.

Паргов и социалистите в СОС подкрепят спасителния план за водната криза в Перник

Паргов и социалистите в СОС подкрепят спасителния план за водната криза в Перник

При условие, че това не застрашава водата на София

Припомняме, че извънредно заседание в Министерски съвет стана ясно, че Перник ще получи вода от "Белмекен" до 45 дни.

След срещата кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че при най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре.

Вчера депутатът от ГЕРБ и бивш министър на околната среда и водите Ивелина Василева запита защо институциите са си затваряли очите за Перник.

След това Калоян Паргов заяви, че групата на социалистите в СОС подкрепя спасителния план за Перник

Защо институциите си затваряха очите за Перник, недоумява Ивелина Василева

Защо институциите си затваряха очите за Перник, недоумява Ивелина Василева

Тя не открива логично обяснение