Привърженици на ВМРО, водени от един от тримата съпредседатели на организация Ангел Джамбазки, не допуснаха провеждането на лекция на новосформирания Клуб за българо-македонско приятелство (КБМП), което според тях е македонистко събитие, предаде репортер на БГНЕС.

Лекцията трябваше да се проведе в Централния военен клуб. Като говорители бяха обявени бившият премиер на РСМ Любчо Георгиевски и доц. д-р Стефан Дечев, които са сред учредителите на КБМП.

Лекцията беше на тема "Българо-македонските отношения 2017-2022 - проблеми, постижения, провали и перспективи".

Нов българо-македонски обществен клуб иска отпадане на ветото

Нов българо-македонски обществен клуб иска отпадане на ветото

За това настояха известни български и северномакедонски общественици

Войводите влязоха в Централния военен клуб, въпреки опитите на организаторите, които не искаха да ги допуснат, макар че лекцията беше открита и на бяха поканени и медии, и граждани.

Привържениците на ВМРО, сред които много от най-известните лица на организацията, седнаха спокойно и на първите редове и чакаха започването на лекцията, която бе насрочена за 17.00 часа. Един от организаторите излезе от трибуната обаче съобщи, че тя няма да се състои. След около 15 минути всички излязоха на входа, където имаше размяна на реплики между Ангел Джамбазки и Дечев.

Европейският депутат Ангел Джамбазки така и не успя да получи смислен отговор от Дечев, който е преподавател в скопски университет, защо лекцията не се състои и дали има нещо, което организаторите искат да скрият от българското общество с нежеланието си тя да бъде публична, въпреки че е обявена като такава.

В същото време Дечев заяви, че те са си постигнали целта, защото Любчо Георгиевски е дал пет интервюта.

ВМРО се страхуват от предателство по македонския въпрос

ВМРО се страхуват от предателство по македонския въпрос

Няколко десетки членове на младежката организация се събраха пред МС