Популацията на врабчета в България е намаляла с около 50% в последните 10 години.

В Световния ден на врабчето от Българското дружество за защита на птиците алармират за променените условия в страната, които водят до намаляване на броя на малките симпатични птички.

Основната причина е намаляването на хранителните ресурси за този вид птици, който се храни с малки насекоми. Замърсяването на околната среда и характеристиките на съвременното строителство, което дава по-малки възможности на врабчетата да свиват гнездо, също спомагат за намаляването на техния брой в последните години.

Сред основните заплахи за вида са премахването на храстите, ползването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шума в градовете.

От Българското дружество за защита на птиците отбелязват днешния Световен ден на врабчето под мотото "Аз обичам врабчетата". От организацията си пожелават по повод празника хората да обръщат повече внимание на случващото се около тях и каза какво може да се направи, за да се помогне на малките птици.

Темата през тази година е "Аз обичам врабчетата" и е посветена именно на връзката между човека и врабчето, с което съжителстваме заедно повече от 10 000 години.

В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското, за което все още не е знае със сигурност, дали е подвид или хибрид между домашното и испанското.