От 12 до 15 септември спира ремонтът на пътя за Кръстова гора, за да се улесни пътуването за Кръстовден, съобщиха от АПИ.

На църковния празник Кръстовден /14 септември/, когато местността се посещава от много поклонници и туристи, от 12 до 15 септември временно спират ремонтните работи на третокласния път III-861 Югово - Лъки.

Спират движението по пътя за Кръстова гора до 20 май

Спират движението по пътя за Кръстова гора до 20 май

Причината е ремонт

След празника, от четвъртък /16 септември/ ремонтните работи ще продължат, като за изпълнението им по график до 30 септември трафикът ще се спира между 8:30 ч. и 12 ч. и от 13:30 ч. до 17 ч., в дните от понеделник до събота. Пътуващите за Кръстова гора могат да използват маршрута Чепеларе - Рожен - Лъки.

В момента се полага асфалтобетоновата настилка в 17 км участък между Югово и Лъки, а в останалите 14 км от Лъки до границата с област Смолян ремонтът е завършил. Предстои монтирането на ограничителни системи и пътни знаци и довършителни работи.

Хиляди вярващи се стекоха на Кръстова гора

Хиляди вярващи се стекоха на Кръстова гора

Много от поклонниците още от рано сутринта са заели своите места...

Третокласният път е единствената пътна връзка на община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряката връзка на областта с община Баните в Смолянска област. По този път ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района. Пътят е построен през 50-те години на ХХ век. Преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит.

Ремонтът е от дружество, с което АПИ има договор по Закона за обществени поръчки (ЗОП) за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Пловдив.