В Деня на зоопарковете от организацията "Четири лапи" напомнят за подписката с близо 50 000 записани, с която се настоява българските зоопаркове да започнат да отговарят на европейските изисквания.

От организацията "Четири лапи" твърдят, че кампанията им за защита на животните набира все по-голяма сила. Преди месец те публикуваха подробен доклад за условията в 16 действащи зоопарка в България. В петицията им се призовават ЕК и българските власти да обърнат внимание на този огромен проблем. Според тях в по-голямата част от зоопарковете на практика не спазват общоевропейското законодателство.

От организацията обясняват, че през годините са сигнализирали многократно за различни проблеми при отглеждането на животните в различни зоологически градини и това не е водило до необходимата реакция от контролните институции спрямо наблюдаваните нарушения.

Снимка 531234

Източник: Четири лапи

Четири лапи припомнят и че миналата седмица са преживели поредната загубата на неконтролираното размножаване на диви животни в плен в българските зоопаркове. Лъвчето Терез е починало в центъра за диви котки в Холандия.

От днес стартира нов етап от разгръщането на инициативата им. Към кампанията се присъединяват познати на българската аудитория публични личности.

Кампанията е отворена за всеки глас, който ще допринесе за още по-голямата видимост и осъзнаване на мащабите на проблема, за да се промени начинът, по който живеят животните в българските зоопаркове.

"Четири лапи" сигнализира ЕК за лоши условия в зоопарковете у нас

"Четири лапи" сигнализира ЕК за лоши условия в зоопарковете у нас

Организацията иска да се забрани отглеждането на големи хищници в зоокътове без подходящи условия