Още утре двете лъвчета от разградския зоопрак заминават за Холандия. Това стана ясно на извънредна пресконференция в МОСВ на министър Нено Димов.

Новината беше съобщена от шефа на БАБХ Дамян Илиев.

"Решението на агенцията е да направим най-доброто за здравето на лъвчетата," каза той и допълни, че има клинично заключение от ветеринарни лекари, че в България няма възможност за нужния ежедневен контрол на здравословното им състояние, в това число лабораторен и рентгенов.
"Необходима е специализирана грижа по време на лечението. Затова считаме, че е най-добре лъвчетата да бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия, където ще бъдат в условия на по-добра експертиза по отношение на грижи и лечение", каза още д-р Илиев.

"Утре лъвчетата ще заминат за спасителния център в Холандия", обяви д-р Дамян Илиев.

Министър Нено Димов увери, че няколко часа са работили изключително интензивно за намиране на най-доброто решение за съдбата на лъвчетата. 

Димов с вързани ръце - Пазарджик имал условия за лъвчетата Терез и Масуд

Димов с вързани ръце - Пазарджик имал условия за лъвчетата Терез и Масуд

Нов протест срещу преместването на лъвчетата Терез и Масуд в Пазарджик

Припомняме, че само четири часа по-рано пред протестиращи пред Министерски съвет Нено Димов обяви, че има достатъчно добри условия за отглеждането на лъвчетата в Пазарджик и те ще отидат там, каквото е и решението на общинарите в Разград. 

Сагата с двете лъвчета продължава вече няколко месеца, след като те бяха спасени от международната организация "Четири лапи". Терез и Масуд са две от трите лъвчета, които в началото на септември миналата година бяха стъпкани от стресираните си родители в разградския зоопарк часове след като бяха родени. Третото бебе не оцеля, а те двамата имаха изключително малки шансове да оживеят.

От българския офис на международната организация обявиха, че подготвят заминаването на двете малки лъвчета Терез и Масуд за спасителен център в Холандия, специализиран в грижата за големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. Заедно с тях трябваше да бъде транспортиран и 3-годишният лъв Асен, който организацията спаси от сигурна смърт от зоопарка в Разград през ноември миналата година.

На това се противопоставиха както общинските съветници от Разград, които два пъти гласуваха лъвчетата да се дадат на зоокъта в Пазарджик, така и кметът на Пазарджик Тодор Панов, който на специална пресконференция обяви, че искат да приемат предизвикателството да се грижат за животните и че правят това от подбуди - "защо на тези лъвчета да не се радват българските деца, а холандските". 

Кметът на Пазарджик покани "Четири лапи" заедно да гледат Терез и Масуд

Кметът на Пазарджик покани "Четири лапи" заедно да гледат Терез и Масуд

Градът е готов да наеми и специалисти

От "Четири лапи" организираха днес втори протест, въпреки че при предходния преди месец получиха уверението както на министър Нено Димов, така и лично на Бойко Борисов, че лъвчетата ще заминат за Холандия.