Все повече младежи и мъже злоупотребяват с алкохола и наркотиците у нас. Това показва статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи, съобщава БГНЕС.

Общо 2 892 души са прекалили с алкохола и наркотиците през първото тримесечие на годината и месец март от въвеждането на извънредното положение. В сравнение със същия период на миналата година случаите са се увеличили с близо 400.

Все повече младежи под 15-годишна възраст, както и такива до 18 години употребяват алкохол и наркотици.

Проучването отчита значителна разлика между мъжете и жените, които са злоупотребили, с превес на мъжете.

За първото тримесечие на миналата година бройката на злоупотребилите с алкохол младежи до 15 години са 78 момчета и 62 момичета, докато през тази година случаите нарастват - 119 момчета срещу 75 момичета. От тях наркотици са взели 33 младежи, от които 20 момчета, а препили са 124 тийнейджъри, като 77 от тях са момчета.

Българчетата сред най-често посягащите към алкохол, тютюн и захар в Европа

Българчетата сред най-често посягащите към алкохол, тютюн и захар в Европа

Юношите у нас са на последно място по подкрепа, която чувстват от семейството си

22 момчета под 15-годишна възраст са пострадали от комбинация между алкохол и наркотици. 15 момичета на същата възраст са били приети в болници с интоксикации.

При младежите между 16 и 18 години 92 момчета са прекалили с алкохол или наркотици, както и 48 момичета. Най-висок е ръстът на пиещите момчета - 76. За първите три месеца на годината са регистрирани девет случая на младежи, прекалили и с алкохола, и с наркотиците.

Рязко се увеличава и броят на хората над 18-годишна възраст, които са употребили алкохол или наркотици до такава степен, че да бъдат хоспитализирани с остра интоксикация.

До 40% е броят на зависимите от алкохол в България

До 40% е броят на зависимите от алкохол в България

Групи на анонимните алкохолици има в затворите в Плевен, София, Стара Загора

За същия период на 2019 г. общата бройка на интоксикираните е 2 290, а през тази година тя нараства до 2 558. От тях 1 758 мъже (спрямо 1600 за същия период на 2019 г.) са препили до степен за хоспитализация, 245 са прекалили с наркотиците, а в болниците са регистрирани 75 случая на едновременно дрогирани и пияни мъже.

Общо 349 жени (срещу 243 за същия период на миналата година) са пили повече отколкото са могли, 78 са получили наркотична интоксикация, а 53 са били приети в болници и с алкохолна, и с наркотична интоксикация.