66 милиона пътници са използвали градския електротранспорт в страната (метро, трамвай, тролейбус) за месеците юли, август и септември тази година. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) за превозените пътници през третото тримесечие на 2017 година.

През месеците юли, август и септември тази година общо 65 милиона и 957 хиляди пътници са използвали метро, трамвай и тролейбус. Спрямо същия период от време на миналата 2016 година по този показател се наблюдава увеличение на пътниците с 16 милиона и 839 хиляди.
Увеличение е регистрирано при всички видове електротранспорт, като то е най-голямо при тролейбусните и трамвайните превози. 

Снимка 325410

Източник: НСИ

Предварителните данни на НСИ сочат, че при сухопътния транспорт в страната също се наблюдава увеличение на превозените пътници. Сухопътният пътнически транспорт включва превоза на пътници с превозни средства на железопътния и автобусния транспорт с българска регистрация.
За през третото тримесечие на 2017 г. над 110 млн. души са били превозени със сухопътен транспорт в страната. Спрямо същия времеви интервал на 2016 година по този показател се наблюдава увеличение с 10%.
Увеличението се дължи на по-големия брой превозени пътници при вътрешните превози. При автобусния транспорт се наблюдава увеличение от 10.5%, докато при железопътния - намаление с 0.2%.

Снимка 325417

Източник: НСИ

Намаление се наблюдава при пътниците, избрали водния транспорт. Водният транспорт включва превоза на пътници и товари и извършената работа с морски и речни плавателни съдове с българска регистрация. При този вид транспорт превозените пътници за третото тримесечие на 2017 година са по-малко от 7 хиляди.
Намалението се дължи основно на по-малкия брой превозени пътници при международните превози на морския транспорт.

Снимка 325416

Източник: НСИ

Общите данни от видовете транспорт за юли, август и септември 2017 г. спрямо предходното тримесечие сочат, че превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават с 1.9% спрямо второто тримесечие на 2017 година.
Спрямо юли, август и септември 2016 г. превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават със 17.9%.

Снимка 325419

Източник: НСИ