В периода 28.06. - 09.07.2021 г. контролните органи на Инспекцията по труда осъществиха масови проверки в строителството в София. Извършени бяха 300 проверки на фирми, ангажирани със строително-монтажните работи на 191 обекти. По време на кампанията екипите на двете столични дирекции "Инспекция по труда" бяха подсилени с командировани инспектори от други области, съобщава ГИТ.

Според данните 380 работници са установени да работят без да използват осигурените им от работодателите лични предпазни средства за работа на височина - обезопасителни колани и каски. Това са над ¼ от всички заварени на проверените обекти 1788 работещи.

От ГИТ са констатирали и 307 нарушения, свързани с необезопасени конструктивни елементи и съоръжения на строителните обекти - стълбищни рамене и плочи -112, конструктивни и технологични отвори -79, контури на етажни плочи -78 и скелета -38 .

Този вид нарушения увеличават риска от падане от височина, който е най-честата причина за тежки трудови инциденти в строителството, водещи до фатален изход. Инспекцията по труда напомня на работодателите, че законодателят е вменил на тях цялата отговорност не само за осигуряването на здраве и безопасност при работа, но и за осигуряване на ефективен контрол, който да гарантира спазването на правилата за безопасност от страна на работниците. При проверките в столицата за две седмици са установени над 50 случая на работещи без трудов договор.

В рамките на кампанията са съставени 98 актове за установяване на административно нарушение. Приложени са и 61 актове за спиране на обекти, етажни нива и работно оборудване, които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите.

Предвид факта, че строителството е идентифицирано като един от най-рисковите сектори както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и за прилагане на различните форми на недеклариран труд, включително и работата без трудов договор, той традиционно е сред акцентите в контролната дейност на ГИТ. За полугодието на 2021 г. на строителни обекти са извършени 3151 проверки от общо 20 634, което е повече от 15% от всички проверки. Установените нарушения са 15 339. От тях 10 334 или 2/3 всички констатирани в сектора, са свързани с безопасността и здравето при работа. Нарушенията, свързани с изпълнението на трудовите правоотношения в строителството са 4962.

Случаите на работа без трудов договор са 405 от 1367 общо или почти 30% от всички.