Омбудсманът Мая Манолова и представители на браншовите организации от хранителната промишленост и хранителните вериги, Българска агенция по безопасност на храните и Българска хранителна банка стартират нова кампания „Великден - всеки ден”.

Инициативата е естествено продължение на успешно реализираната през април кампания от омбудсмана „Великден за всеки“ – „Дари празник за баба и дядо“, по време на която бяха събрани близо 1 милион лева, от които 650 хиляди парични средства и хранителни продукти за 360 хиляди лева.

Още тогава омбудсманът подчерта, че годишно у нас се изхвърля близо 700 000 тона храна, а същевременно има много гладуващи хора, като една трета от тях са деца, които живеят в бедност, не се хранят редовно и на трапезата им липсват основни хранителни продукти.

Целта на новата кампания е облекчаване на законовия регламент при даряване на храни и напитки, което включва и чувствително намаление или дори напълно премахване на ДДС. В момента потенциалните дарители нямат никаква мотивация да даряват храна, тъй като за това плащат повече, отколкото ако унищожат храната, големи количества, от която е още годна за консумация.

Дарителството от кампания да се превърне в ежедневие, настоява общественият защитник. Това е една кампания срещу бедността, срещу глада, подчерта Мая Манолова. Над милион и половина граждани живеят под прага на бедността. Всяко трето дете не се храни пълноценно, недоволна е Мая Манолова.

Над 670 000 тона храни годишно се изхвърлят. Тази храна може да стигне до бедните, но търговците нямат стимул да даряват храната, която не се купува. Ако един производител унищожи един тон храна като месо - от 4 лева килото ще плати 1,90, ако трябва да дари това количество, ще трябва да плати 800 лева като ДДС. 1400 лева пък трябва да даде за дарение това количество кашкавал от 7 лева килограм.

Затова омбудсманът иска да падне налогът за дарената храна. Параметрите на тази промяна да влязат за бюджет 2017, искат производители и омбудсман. Вече е подготвено писмо до финансовия министър. От тази мярка щяла да спечели държавата.

Мечтата на Мая Манолова е в маргинализираните гета на Северозапада да има по един лъскав магазин, където бедните да могат да напълнят кошницата си с храна.

Това е много важна стъпка, убедена е и Марияна Кукушева. Браншът е против да се разпилява храна. Контролът и самоконтролът от наша страна ще бъде засилен, увери Кукушева.

Кирил Вътев на свой ред е категоричен, че хранителната банка е най-съвършената социална система. Няма губещи, убеден е той. Храните, които се изхвърлят, могат да бъдат спасен и преди изтичането на срока им на годност. Всички печелим от това, аргументира той идеята на обществения защитник.

Христо Григоров, шеф на БЧК, настоява за повече солидарност. От българската хранителна банка смятат, че мярката е необходима. 270 тона храна успяват годишно да спасят. Над 2 милиарда порции годишно може да се спасят, ако падне ДДС за дарената храна, вместо излишните количества да се изхвърлят.

Така всеки в недоимък ще може да се храни три пъти на ден, убедени са от българската хранителна банка.