Патриарх Вартоломей пристигна на официално посещение в България. От програмата на сайта на Българската патриаршия бяха публикували програмата за официалното мирно посещение в България на негово Светейшество, който е в София в отговор на мирното посещение на нашия патриарх, което той направи в Цариград през септември 2013 г. Посещението на Вартоломей ще продължи до вторник, 10 ноември.

Високият гост се придружава от митрополитите Драмски Павел, Гръцка православна църква, и Адрианополски Амфилохий, Цариградска патриаршия, както и от великия архидякон Андрей, великия синкел Амвросий и редови дякон Григорий.

Освен клириците в делегацията са още телохранителят (гавазин) на патриарха и семейство Доротея и архонт Димитър Атанасови от българската общност в Цариград, пише Двери.бг.

На летището Светейшият патриарх Вартоломей беше посрещнат и братски приветстван от Българския патриарх Неофит и от митрополитите Врачански Калиник, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Варненски и Великопреславски Йоан и Русенски Наум.

За днес програмата на високия гост беше облекчена и са отменени всички официални изяви. Той обядва в гранд-хотел "София" заедно с българския си събрат и архиереи.

В събота вечерта се предвижда официална вечеря в негова чест в посолството на Република Турция в София. Утре предстои основното събитие на посещението - патриаршеската Света Литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски".