За по-категорични мерки от страна на държавата относно популацията на мечки в смолянска област се обяви кметът Дора Янкова.

Дивечът е изключително държавна собственост и екоминистерството трябва да действа с по-твърда ръка, заяви тя, цитирана от радио Пловдив.

Предложението на кмета на Смолян е мечките да се оттеглят в специални резервати далече от населените места, за да не се случват инциденти с нападнати от зверовете хора.

Припомняме, вчера стана ясно, че мечката, която нападна жена край село Малка Арда, община Баните, ще бъде заловена и убита.

От МОСВ издадоха разрешително на Държавно ловно стопанство „Славейно" да организира и осъществи отстрел на животното в района.

В средата на юли 64-годишна жена от смолянското село Оряховец беше жестоко нахапана от мечка. Животното нападна група хора, които бяха в гората за гъби.

Малко след това стана ясно, че нападението е изпреварило екоминистерството само с няколко дни, преди в района да бъдат доставени предпазни средства.

След инцидента беше остреляна друга мечка, но впоследствие се оказа, че тя не е животното, нахапало възрастната жена. Дни след първия инцидент, в областта отново имаше случай на нападнат от мечка.