В Пловдив втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори врати, съобщи БНР.

В него се отглеждат 25 деца от 3 до 6-годишна възраст. Центърът е в подблоково пространство, което по-рано беше предоставено от Общинския съвет по предложение на кмета Здравко Димитров.

Наталия Елис от фондацията за подкрепа на украинците в Пловдив обясни по време на откриването, че всички родители на децата от центъра вече работя. Украински възпитателки обучават децата. Предстои да се наеме и учител по български език. Засега издръжката, както и заплащането на персонала, се осъществява чрез доброволни дарения и средства.

Повече от 4 милиона украински бежанци са приети в Европа

Повече от 4 милиона украински бежанци са приети в Европа

Най-много украинци са се установили в Полша и Германия

Първият такъв център, ситуиран в бивша детска блокова градина към ДГ "Кремена" в район "Тракия", бе открит в края на месец май и той функционира на същия принцип. До момента в детските градини в града има записани 110 деца, а в училищата 262.

По думите на зам.-кмета Стефан Стоянов в Пловдив още от началото на кризата в Украйна са се заели да осигурят помещения за временно настаняване на бежанците. Едно от решенията беше за отпускането на помещенията на неизползваните детски градини.

Почти 100 украински деца започнаха учебната година в столичен център

Почти 100 украински деца започнаха учебната година в столичен център

Те ще учат по украинска програма през Интернет

"Чрез ролята им на дневен център децата се адаптират, докато родителите им започнат работа или се подготвят за образователната система", каза Стефан Стоянов.

Община Пловдив има намерение да подпомогне изграждането и на трети център за деца, тъй като общността се увеличава.

Според заместник-кмета Георги Титюков опитът на Пловдив за справяне с бежанската криза продължава да е водещ пример не само в страната, но и в Европа. Той припомни и високата оценка на еврокомисаря по социалните въпроси Никола Шмит, който бе на посещение в бившата Белодробна болница, сега център за настаняване.