Ямболски села втори месец са без вода. Стотици семейства от са принудени да наливат вода от далеч или с водоноска. Заради безводието хората са притеснени от епидемичен взрив, съобщи bTV.

Решението - 3,5 млн. лв. за подмяна на 20 км тръбопровод.

В годините селото е виждало частично безводие, но подбно бедствие, жителите му не помнят. Населението е предимно от стaри и болни хора.

От местното ВиК дружество временно са решили проблема с водоноска в центъра на селото. Според хората, обаче, водата не стига за всички и не е годна за пиене.

Вода има, но не стига до селото заради старите тръби и постоянни аварии, обясняват от ВиК - Ямбол. "Отстраняваме ги, пускаме водата и след 2-3 часа пак става новата авария. Всички тръбопроводи са стари, самите гумени уплътнители са с изтекъл срок и не си вършат функцията. Най-лошо е, че самите тръби гърмят, цялата тръба се разпада", обясни инж.Стоян Радев, управител на ВИК-Ямбол.

Решението е подмяна на тръбопровода по 20-километровото трасе. От Община Тунджа, в която се намират засегнатите села, са изпратили писмо до регионалното министерство за финансиране на проекта. 

"Не могат да се спазват елементарните противоепидемични мерки - да си измиеш ръцете и вечер са се изкъпеш. Абсолютно е опасно, даже хората са притеснени, че всеки момент може да избухнат стомашно-чревни и други опасни заболявания", коментира ветеринарният лекар Георги Георгиев.

В подобна ситуация са близките села Драма и Крумово. Още десет населени места в Ямболска област са на воден режим.