Философът с български корени Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 година, отрече да е била агент на комунистическата Държавна сигурност.

Тя направи това в декларация до френския седмичник "Обс", цитирана от "Франс прес" и БТА.

Това твърдение е "не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява Юлия Кръстева. И допълва, че "някой явно иска да ми навреди".

Преди дни Комисията по досиетата излезе с решение, от което стана ясно, че Кръстева е била проверена, защото е била член на редакционния съвет на "Литературен вестник".

От решението се вижда, че Кръстева е сътрудничила на Първо главно управление, което е отговаряло за разузнаването в чужбина по време на комунистическия режим. Псевдонимът ѝ е бил Сабина, като е регистрирана от ст. лейт. Иван Божиков през 1971 г. - пет години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство.

Кръстева има докторати по семиология и по литература на лингвистична тема, като през 1974 г. става професор по лингвистика в Парижкия университет. Тя е почетен професор в Университета "Париж 7 - Дидро" и пълноправен член на Парижкото психоаналитично общество, офицер на Почетния легион и командир на Ордена за заслуги.

През 2004 г. става първата носителка на наградата "Холберг" (създадена, за да попълни липсата на хуманитарните науки в Нобеловите награди). Получава наградата на името на Хана Аренд през декември 2006 г. и на името на Вацлав Хавел през 2008 г. Авторка е на 30 книги.