"В областта на иновациите вече няма малки и големи държави, а такива с амбиции за успех и проспериращо бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции.

По думите му успех има там, където иновациите намират подкрепа в обществото, местната и изпълнителна власт.

Радев отбеляза, че Webit се е превърнал от дигитално събитие в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии, а София се налага като дигитална столица.

Президентът е категоричен, че България все повече се утвърждава и като лидер на иновациите, информационните технологии и стартиращите компании в Югоизточна Европа.

В изказването си Румен Радев посочи, че силната конкуренция все повече налага скоростта като основен приоритет при внедряването на нови продукти, особено в дигиталната сфера, и призова разработчиците да не забравят, че алгоритмите и софтуерите, които се създават днес, влияят върху ценностите и формирането на моделите за обществено поведение утре.

Единадесетото издание на Webit събира в България представители на бизнеса, технологиите и науката от над 120 държави.

Президентът пожела на участниците в събитието да не пропускат възможността да се възползват от таланта и трудолюбието на младите образовани българи.

Според Румен Радев огромни перспективи за развитие дава и партньорството и кооперирането с българските компании, превърнали се в пример за иновативност, гъвкавост и ефикасност.

В рамките на двудневния форум в Националния дворец на културата ще бъдат обсъдени теми, свързани с иновациите, киберсигурността, образованието, финансовите технологии и други.