За незаконна сеч освен глоби, вече ще се плащат и обезщетения, които няма да са по-малки от пазарната стойност на щетите.
Това е записано в приетата днес от правителството Наредба за определяне размера на обезщетенията за щети върху гори и земи от горския фонд.

Наредбата предвижда за нанесени щети върху горите при ползването на обла дървесина извършителите да заплащат обезщетения от 50 до 200 лв. на куб. м. за едър строителен материал с диаметър на тънкия край над 18 см.
За средната иглолистна дървесина, както и за някои широколистни видове, виновните лица дължат обезщетение от 50 лв. на куб.метър.
При ореха, явора, ясена и корковия дъб сумата за причинени щети при ползване на дървесина е фиксирана на 60 лв. за куб. метър.
Обезщетението за дървата за огрев е 15 лв. за пространствен куб. м. за иглолистните видове и 25 лв. - за широколистните.

За унищожени и повредени фиданки виновните лица заплащат обезщетение от 1 до 4 лв., а когато дръвчетата са от ценни декоративни видове, обезщетението е от 5 до 50 лв.

При констатиран незаконен добив на коледни елхи нарушителите дължат обезщетение от 3 до 8 лв. за брой в зависимост от височината на дръвчетата, е записано още в документа.

За изхвърляне на битови, производствени и строителни отпадъци е предвидено обезщетение в размер 75 лв. на кв. метър. Обезщетението е 150 лв. за кв. метър, когато отпадъците са опасни.