22-годишният Александър Лебешковски от София "спаси" за трета поредна година кръста от ледените води на езерото в столичния квартал "Дружба" на традиционния годишен ритуал на Йордановден.

Пред медиите той пожела на хората здраве, щастие и късмет. Развиваме се в добра посока, но нека достигнем големите европейски държави, пожела си Лебешков. Според него България си има всичко и няма да бъдем по-зле от другите държави, ако се използват правилно даденостите.

Той изтъкна, че всяка година опитът се трупа. Лебешковски се радва, че спасяването на кръста е част от живота му. Той е студент в последната си година и заедно с баща си имат собствен бизнес. Иначе Лебешковски е треньор на деца по плуване и ще дари спечелената сума на Сдружение за деца с онкохематологични заболвания.

Той посочи, че неговата фамилия е лесно разпознаваема, хората могат да го намерят в социалната мрежа Фейсбук и който желае може да дари парична сума за сдружението.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази удовлетвореност, че за поредна година е спазена традицията за спасяване на кръста от ледените води на езерото в столичния квартал "Дружба". Тя пожела на всички хора здраве, благоденствие и мир през настоящата година.

В по-големите градове на страната също се провежда ритуал по "спасяването" на кръста.

Най-младият участник извади кръста в Монтана

18-годишният Мартин Васко Миланов извади Богоявленския кръст в Монтана. Мартин Миланов се конкурира с още 15 смелчаци. Само те, от предварително записаните 29-има, дръзнаха да скочат в ледените води на езерото в парк "Монтанезиум". Ветеран в традиционния ритуал беше 52-годишният Замфир Борисов. Температурата на въздуха на Йордановден беше 1 градус под нулата.

Всички участници в "спасяването" на кръста бяха благословени от архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия. Те получиха от Община Монтана по 20 лв. като поощрение за тяхната съпричастност към големия християнски празник и към традицията. Мартин бе възнаграден със 100 лв. от заместник-кмета на Община Монтана Тихомир Антонов. Младежът получи подарък и от областния управител Росен Белчев.

Снимка 460248

Източник: БГНЕС

На Богоявление, Негово Високопреосвещенство Старозагорският отслужи литургия в Катедралния храм "Св. Николай" в гр. Стара Загора

По-късно в парк "Йордан Капсамунов" бе извършен традиционния ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст. 21 смелчаци се престрашиха да скочат в ледените води. 21-годишният Мирослав Тачев от Раднево, участва за трети път, като днес успя да стигне пръв до кръста.

Тринадесетгодишният Йоан Николов извади кръста на Богоявление от водите на река Вит

На 6-ти януари отбелязваме един от най-големите християнски празници - Богоявление (Йордановден). Традиционно и в град Тетевен се проведе служба в църквата "Св. Всех Святих" и литийно шествие до моста, в близост до НПГГСД "Сава Младенов". Пред погледите на присъстващите, се състоя ритуалът по хвърляне на богоявленския кръст. В ледените води, за да извадят кръста, се хвърлиха седем смелчаци. Сред тях бе и Йоан Николов - само на 13 години, който извади кръста от водите на река Вит. Той бе поздравен за смелостта си от д-р Мадлена Бояджиева - Кмет на Община Тетевен и Мария Стойчева - Председател на ОбС-Тетевен, след което получи и заслужена парична награда.

Снимка 460250

Източник: БГНЕС

22-годишният Яким Георгиев извади кръста от морето в Бургас

22-годишният бургазлия Яким Георгиев извади кръста от морето в Бургас. Яким учи бизнес администрация в Англия. 34 мъже между 17 и 51 години скочиха за кръста, който беше хвърлен от Сливенския митрополит Йоаникий.

Калоян Ников извади кръста от водите на река Тунджа в Ямбол

На брега до моста се състоя ритуалът по хвърляне и изваждане на Светия кръст от река Тунджа. Дванадесет смелчаци пренебрегнаха силния вятър и ниските температури и се гмурнаха във водата. 27-годишният Калоян Николаев Ников от Ямбол беше най-бърз и извади Светия кръст, хвърлен от архимандрит Димитрий.

За първа година всички участници получиха парични награди, лично осигурени от кмета на Община Ямбол Валентин Ревански.

Снимка 460316

По традиция в Ямбол кръстът се хвърля от моста до Минералната баня, но тази година ръководството на Община Ямбол реши да се отмени пускането на вода по бетонираната част на коритото на реката, поради належащите ремонтни дейности на саваците в жилищен комплекс "Златен рог". Това наложи избирането на ново място за извършване на Богоявленския ритуал.

Общо 31 мъже скочиха в морето на Йордановден

В Поморие Светият кръст беше хвърлен на две места лично от Агатополския епископ Иеротей. На крайбрежната алея в центъра на града, най-бърз беше помориецът Николай Николов, на 24 години, сред още 17 смелчаци. Николай скача в морето за четвърта година, но за първи път хваща кръста. На кея в квартал "Свети Георги" надпреварата беше между седем смели мъже, а пръв Светия кръст извади 18-годишният Теодор Михнев.

В гр. Ахелой мераклиите да спасят хвърления от отец Божидар кръст също бяха седем. Най-бърз сред тях беше Тодор Илиев, на 24 години от гр. Ахелой, който вади кръста от ледените води за четвърта поредна година.

Въпреки ветровитото време в днешния празничен ден, стотици поморийци и гости на града придружиха традиционните литийните шествия от храмовете в Поморие и Ахелой, където бяха отслужени празнични литургии, до морския бряг.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев награди за смелостта всички участници, скочили в студените води на януарското море, с парични и предметни награди. Народният представител Ася Пеева, заместник-кметовете Янчо Илиев и Кунчо Гайдов, председателят на Общински съвет-Поморие Адам Адамов и кметът на Ахелой Иван Георгиев също поздравиха смелчаците.

Снимка 460311

В град Варна на площад "Св.св. Кирил и Методий" се състоя ритуал "Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена"

В град Варна на площад "Св.св. Кирил и Методий", непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал "Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена" с участието на Представителния духов оркестър на ВМС и представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна.

Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили бе приет от началника на гарнизона контраадмирал Kирил Михайлов - командир на Военноморските сили. Тържествен водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена отслужи негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, по време на който бяха благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", военни формирования 26800 и 36940 от Военноморските сили и военно формирование 52860 от Военновъздушните сили.

След благославянето на бойните знамена се проведе шествие от площад "Св. Св. Кирил и Методий" до Морската градина, където на Алеята на Възрожденците пред паметника на Христо Ботев с военен ритуал бяха положени венци и цветя по случай 172 години от рождението му.

Шествието продължи до Първа буна на варненския плаж, където се проведе църковният ритуал "Велик Богоявленски водосвет" и хвърляне на кръста в морето, за който в студената морска вода скочиха десетки смелчаци.

На ритуалите присъстваха кметът на град Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, народни представители от Варненски регион в 44-то Народно събрание, представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи, правителствени и неправителствени организации, много гости и граждани на град Варна.

Снимка 460302

За четвърта поредна година Ивайло Енчев - Рони (34 г.) извади кръста, хвърлен от Богоявленския мост в леденостудените води на река Осъм в Ловеч. Заедно с него на 6 януари, Богоявление, в реката влязоха още 11 смели младежи.

Това е осмият пореден път, в който Енчев участва в традиционното вадене на кръста на Богоявление, като половината му опити са успешни.

"Тази година е особено важна за нас с поредицата юбилеи и годишнини, които сочат колко е бил важен нашият град през вековете. Благодаря на всички институции, които са представени тук, защото този празник показва символично единството между духовната и светската власт и всички нас, човеците. Радвам се, че малкият Михаил е с нас, защото той представлява нашето бъдеще." Така се обърна в своя кабинет кметът Корнелия Маринова към присъстващите и към победителя в това своеобразно състезание.

Ивайло Енчев е баща на две деца - дъщеря и син. Той сподели идеята си да спонсорира една от бъдещите инициативи на Началното православно училище "Свети Седмочисленици". Разказа още, че много родители се интересуват дали могат да запишат децата в него, но това ще стане, когато се разширят паралелките. Малкият Мишо също се почувства горд с баща си, като спомена пред гостите, че той е бил войник гвардеец.

В церемонията участваха областният управител Ваня Събчева, председателят на ОбС Петър Цолов, зам.- кметовете Венцислав Христов, Даниел Колев и Цветан Георгиев. Сред гостите на празника бяха още старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов - началник РУ на МВР Ловеч, главен инспектор Явор Абаджиев, началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", полк. Светослав Църовски, началник на Ловешки гарнизон и на троянското поделение, подполковник Красимир Костов, началник на Военно окръжие Ловеч, Еленко Начев, началник на РУО -Ловеч и други.

По-рано през деня пред катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" бе отслужен Велик водосвет и бяха осветени бойните знамена. В почетния караул за празника участваха военнослужащи от ВФ 24430 - Троян и ВФ 24480 - Ловеч, гарнизон "Ловеч", както и доброволци от Националното дружество "Традиция" - "34-ти пехотен Троянски полк" Априлци и Троян и клон "Васил Левски" в Ловеч.

След това шествието, начело с Общинския духов оркестър, хоругвите и Ловчанския митрополит Гавриил, се отправи към Богоявленския мост, където бе извършено вадене на кръста от реката. Стотици ловчалии се струпаха от двете страни на реката да наблюдават зрелището. Денят бе сравнително благоприятен за януари, прехвърчаше слаб сняг.

Денят започна с традиционната Василиева Св. Литургия в Катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий", отслужена от митрополит Гавриил в съслужение със свещеници, на която присъстваха и кметът Корнелия Маринова и председателят на ОбС Петър Цолов.