Министър Джевдет Чакъров издаде заповед за забрана на строителството в Калиакра.

Заповедта е с цел съхраняване, превантивна защита и предотвратяване на опасността от увреждане и/или унищожаване на значими природни местообитания и видове, опазвани в защитена зона за местообитанията от НАТУРА 2000 „Комплекс Калиакра".

Заповедта се отнася за териториите от землищата на гр. Балчик, община Балчик, област Добрич; с. Тюленово, община Шабла, област Добрич; с. Божурец, с. Българево, гр. Каварна, с. Камен бряг, с. Свети Никола и с. Топола, община Каварна, област Добрич, с обща площ 441 282.643 дка, от които 39.561 кв. км. морски пространства.

Издаването на заповедта се налага заради наличието на множество планове, проекти и инвестиционни предложения за строителство в територията на посочената защитена зона, чието реализиране би могло да доведе до значително отрицателно въздействие върху опазваните ценни видове и местообитания.

Със заповедта се забранява промяна на предназначението и начина на трайно ползване на земи, гори и водни площи (в селскостопанския и горския фонд) в посочените територии.

Изключение се прави в случаите, при които промяната е свързана с изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води, пречиствателни станции за питейни води, съоръжения за третиране на отпадъци, пътища, укрепване на свлачища и други обекти от техническата инфраструктура, или с планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, за които към датата на публикуване на заповедта в "Държавен вестник" има стартирала процедура за оценка на въздействието върху околната среда по реда на Глава шеста от Закона за опазване на околната среда и чл.31 от Закона за биологичното разнообразие.

Забраните са за срок от една година или до влизане в сила на заповедта на министъра на околната среда и водите, с която ще бъде обявена защитена зона за местообитанията „Комплекс Калиакра".