Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, става задължително. Мярката остава в сила до 26 април. Глобите са между 300 и 1000 лева. Заповедта бе издадена вчера от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.).

Носенето на маски - от утре задължително

Носенето на маски - от утре задължително

Мярката ще важи до 26-ти април, включително

Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Припомняме, че по-рано вчера премиерът Бойко Борисов настоя носенето на маски да стане задължително. Той препоръча на здравния министър да издаде такава заповед, което стана факт по-късно същоя ден.

Премиерът е категоричен, че това няма да представлява проблем при голямото количество маски, които са поръчани и са се произвели. Допълнително са поръчани още 1 млн. маски.

Той подчерта, че и всеки може да си ушие маска, а и да носи шал, но да носи нещо. В краен случай слагаш един шал и така отиваш до магазина, отсече Бойко Борисов и отправи призив дори и да се даряват маски.

Носенето на маски - от утре задължително

Носенето на маски - от утре задължително

Мярката ще важи до 26-ти април, включително

Припомняме, че такава заповед вече веднъж беше издавана, на заради общественото недоволство, тя бе отменена. Точно след отмяната ѝ и СЗО започна да преосмисля тезите си за ефекта от носене на маски.